Press "Enter" to skip to content

Matija Gubica i Boris Milošević dobitnici godišnje nagrade “Franjo Bučar“

Hrvatski rukometni savez s ponosom objavljuje da su dva njegova člana dobila godišnju nagradu “Franjo Bučar“. Riječ je o našem i po mnogima najboljem svjetskom sudačkom paru Matiji Gubici i Borisu Miloševiću. Nagrada Franjo Bučar najviše je sportsko priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenje za razvoj sporta.

Dobitnici nagrade za životno djelo 2020. godine su: Ante Kostelić, trenerski velikan s deset olimpijskih medalja, Petar Skansi, vrhunski igrač i trener te osvajač dva olimpijska odličja i Ivo Trumbić, vaterpolska legenda i vlasnik tri olimpijske kolajne.

Godišnju nagradu dobili su Matija Gubica i Boris Milošević, Pero Kuterovac, Bruno Bošnjak, Mimi Vurdelja, Slaven Zambata, Stojko Vranković, Slavko Cvitković, Paulo Obradović, Neven Šavora, Željan Konsuo, Rea Hraski.

Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković – priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta.

MATIJA GUBICA

Rođen je 03.srpnja 1980. godine u Osijeku. U tom gradu završio je osnovnu školu i Prirodoslovnu gimnaziju te Ekonomski fakultet. Sport je oduvijek bio njegova preokupacija, a posebno rukomet.

BORIS MILOŠEVIĆ

Rođen je 15. svbnja 1978. godine u Osijeku. Nakon osnovne, završio je Elektrotehničku i prometnu školu u tom gradu. Danas je iznimno uspješan direktor IT tvrtke. Rukomet je bila i ostala njegova velika  sportska ljubav.

Sportski i sudački vijek Matije Gubice i Borisa Miloševića nerazdvojno su vezani. Otuda je životopis jednoga, zapravo kopija drugoga. Dakle 1999. godine položili su  rukometni sudački ispit. Od 2002. godine suci su najvišeg ranga u Hrvatskoj.  Od tada do danas Matija Gubica i njegov partner te prijatelj Boris Milošević sudili su više od 500 utakmica u našoj zemlji. Pri tome su sudili više od deset finala hrvatskog rukometnog Kupa, te dvadesetak susreta play off završnica i utakmica kojima se odlučivao konačni poredak.

Na međunarodnoj sceni, a suci IHF-a i EHF-a postali su 2006. godine i vodili više od 250 utakmica. Među njima je desetak susreta finala svjetskih, europskih i olimpijskih natjecanja čime se mogu pohvaliti samo malobrojni u svijetu. Popis velikih natjecanja na kojima su sudjelovali toliko je veliki da bi nam trebalo barem tri stranice da sve objavimo. Ukratko opće mišljenje koje vlada u rukometnom svijetu jeste da su Matija Gubica i Boris Milošević najbolji svjetski sudački par ovoga trenutka.

Za svoj rad Matija Gubica do sada je nagrađen brojnim priznanjima. Od  odlikovanja Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović 2019. godine, Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvoju ugleda Republike Hrvatske u svijetu kroz područje sporta, sportskih i društvenih aktivnosti, što je jedinstven primjer u svijetu sporta u Hrvatskoj, jer ni jedan sudac ili sudački par to nisu dobili do sada, pa do neprekinutog niza od 2006 do 2019. godine, Nagrade za najboljeg suca Hrvatske u izboru HRS-a i Sportskih novosti. Matiji Gubici sasvim sigurno posebno je drago priznanje njegove općine Petrijevci koje je dobio još tamo na samo početku uspona na sudački krov svijeta 2006. godine, a Borisu Miloševiću ona Zbora rukometnih sudaca Osijeka ili nagrada osječko-baranjske Županije. 

Nagrada Franjo Bučar za 2020. godinu sasvim sigurno došla je u prave ruke, a vijest o tome naše suce zatekla je u poljskom Kielceu gdje večeras sude susret Lige prvaka između Lomza Vive Kielce i PSG-a. Bravo Matija, bravo Boris i čestitamo.

Čestitkama našim članovima Matiji i Borisu se pridružuju svi članovi Zbora rukometnih sudaca Osijek.

Damir Kuti, predsjednik ZRSO