zrso
   
O nama
   Zbor rukometnih sudaca Osijek osnovan je dalekog 15. rujna 1956., a njegovi osnivači bili su pokojni gospodin Šime Azenić i pokojni gospodin Ljubomir Savin. Zbor je osnovan u cilju osposobljavanja sudačkog kadra jer se ukazala potreba za istim zbog osnivanja rukometnih klubova u regiji. Možemo sa sigurnošću konstatirati da je Zbor rukometnih sudaca jedan od najstarijh zborova u Hrvatskoj.

   Pored već spomenutog gospodina Ljubomira Savina, moramo se sjetiti i onih sudaca ovog Zbora koji su obilježili i utrli put Zbora, a nisu više među nama. To su: Šime Azenić, Zvonimir Kata, Jure Vuković, Gabro Ozimec, Farudin Tasliđić te tadašnje legende Zbora koji su među nama - Branko Bošnjakvić, Nikola Antolović, Miroslav Saraga, Stepan Mikulić, Stjepan Križevac, Frano Boban te mnogi drugi kojih se uvijek rado sjećamo.

   U bivšoj državi treba spomenutu da su dva čovjeka sudili 1. ligu - no sami jer je tada sudio samo jedan sudac. To su Zvonimir Kata i Nikola Antolović. Bilo bi nekorektno ne spomenuti živućeg čovjeka koji je održao prvi tečaj ovog Zbora - gospodina Zvomimira Jurića, poznatog međunarodnog rukometnog suca, a danas nadzorika iz Zagreba.
1973. godina je vrlo značajna za ovaj Zbor. Prestankom natjecanja R.K. "Grafičara" iz Osijeka mnogi igrači ovog kluba opredijelili su se za sudački poziv te stvorili vrlo bitnu generaciju. Ta genercija iznjedrila je mnogo kvalitetnih sudaca među kojima treba spomenuti gospodina Krešu Tomičića, Ivu Pranjića, Krunoslava Cindrića, Ivana Jurčića, Dragutina Katalenića, Željka Buchwalda, Zvonka Širu te Viktora Ahića.

   Također mora se spomenuti sudački par Boris Delija - Zdravko Ciganović jer su oni bili boemi kako u suđenju tako i u osobnom životu. U pozitivnom smislu.

   U jesen 1991 godine, zbog poznatih razloga, odnosno agresije na Hrvatsku i stanja koje se događalo u Osijeku Zbor sudaca nije djelovao. Mnogi dečki iz zbora zviždaljku su zamjenili puškom.
Već u proljeće 1992. godine na incijativu Rukometnog saveza Osijek i nekolicine članova Zbora pokreće se rad Zbora. Paralelno sa ponovnim buđenja rukometnog sporta u Slavoniji i Baranji.
Ustrojem sistema natjecanja u Republici Hrvatskoj i Zbor sudaca počinje se sve ozbiljnije uključivati u sistem natjecanja.
U razdoblju poslije domovinskog rata te osnivanjem Udruge hrvatskih rukometnih sudaca, Zbor rukometnih sudaca Osijek postaje članom Udruge.

   U 14 godina, poslije Domovinskog rata, Zbor je postigao vrlo dobre rezultate. Nikada u povijesti ovog Zbora i cijele regije nismo imali međunarodne suce. Danas ih , hvala dragom Bogu - imamo. Uvidjevši bit i trend događanja  kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, šansu smo dali mlađim sucima što se pokazalo kao vrlo dobro razmišljanje i odličan potez. Danas imamo dva suca Europske i Svjetske rukometne federacije - gospodina Matiju Gubicu te gospodina Borisa Miloševića.

   Trenutno u Zboru djeluje 86 članova - 37 aktivnih sudaca, 12 sudaca prve kategorije te 37 zapisničara i mjeritelja vremena. Zbor rukometnih sudaca je Udruga građana kojom rukovodi Upravni odbor. Samofinanciranje je jedini izvor prihoda. Zastupljenost naših članova u sudačkoj organizaciji je vrlo dobra. Nalazimo se na svim listama sudaca i nadzornika od najnižeg natjecanja pa do 1. HRL te međunarodnih natjecanja. Gajeći dobre odnose sa klubovima naše regije, Udrugom hrvatskih rukometnih sudaca, ali i Zborovima iz ostalih regija stekli smo mnogo prijatelja.

   Iako smo izuzetno zadovoljni postignućima naših članova osnovna zadaća Zbora je da svake godine pokušamo biti još bolji.
Hrvatski rukometni savez
UHRS
European handball federation
International handball federation